Tuesday, April 13, 2010

Re: { Makmal-Sains } KAD KAWALAN STOK

 

Walaikumsalam.
PP Bil 5/2009 ialah pengurusan stor bagi barang guna habis. Bagi Kad Kawalan Stok (KEW.PS-3) ialah bagi yang mempunyai stor pusat atau stor unit. Bagi kita yang ada di sekolah ni agak 'unik' dan 'complecated' . Kalu penceramah tu dari Perbendaharaan memang disuruh kita buat keseluruhan yang ada didalam format KEW.PS-3 tu sehingga ke Paras Stok.(Depan/Belakang). Kalu penceramah di bawah KPM (khususnya peringkat sekolah) dia kata tak payah...just isi Kad Petak (KEW.PS-4) coz Barang tu Guna Habis. Tapi dalam ceramah saya, saya ambil jalan tengah... Kad KEW.PS-3 saya suruh buat hanya bahagian depan setakat latarbelakang item..manakala kosongkan bahagian paras ke bawah..(alasan saya kerana kita brg makmal sekali setahun...so mcm mana nak 'diclare' suku tahun dan sbgnya....Tapi bahagian belakang ..transaksi itu penting kerana dictu u tau kemana barang e2 diagihkan..jgn lupa masuk pen warna merah..manakala kluar biru/hitam  Kad KEW.PS-3 kalu boleh diselia oleh seorng. saya pernah dinasihatkan oleh nazir yg wat check aset di sekolah i dulu..so dia yg nasihatkan. Ada kebenaran juga bila kita (KSKM) keluarkan Buku Penerimaan Awal.. sebagai sumber yg boleh dirujuk samada bil/harga/jumlah/LO dsbgnya dalm buku tersebut.
OK beralih ke Kad Petak...bila dah tulis bhg kluar di KEW.PS-3 tu (warna hitam-baris kebawah) u pindahkan maklumat tu ke KAd Petak.KEW.PS-4...yang diletakkan di LOKASI....kalu lokasi tu banyak..maka banyak kad petak tersebut..contoh makmal kimia/fizik/bio dsbgainya. Cara nak catat tu rasanya tak payahlah ajar satu persatu..senang faham kan....kalu tak ke Sabah lagi saya kut....so jangan tension2 nanti langsung tak buat...mANAKALa kAD PETAK YANG WARNA PINK TU memang betul kalu ada expiry.date.tapi dimakmal tak banyak..contoh mcm biology ada serum/Anti A dan B/ Hydrogen Peroxide.... e2 aje kut...format kad tu sama aje cuma colour beza.. so jgn pening2 u can do it.so saya kena bersiap nak ke ipoh mlm ini ada taklimat di PPD Kinta Utara esuk pagi.K tq
 
Ashaari Maarof
Setiausaha Agung

--- On Tue, 13/4/10, maz lia <mzlia_723@yahoo.com.my> wrote:

From: maz lia <mzlia_723@yahoo.com.my>
Subject: Re: { Makmal-Sains } Buku Pengurusan Makmal Sains 2010
To: Makmal-Sains@yahoogroups.com
Date: Tuesday, 13 April, 2010, 1:19 AM

 
Salam en.ashaari.. ....
 
Saya confuse dengan pengurusan stor skrg ni sbb tak lama lagi sek nak kena audit....
masalahnya tak seorg pun yg mahir dlm pengurusan stor ni....apa yg saya nak tanya kad
kawalan stok tu apa yg sepatutnya kita rekod adakah utk barang habis guna? dan kad petak dlm
pengurusan stor satu saja warna hijau tapi yg di bg tau kad pink utk bhn bertarikh luput adakah
kad itu sama saja yg membezakannya cuma warna betulkah?
 
mzlia
sdkn


From: ashaari bin maarof maarof <tok_arai@yahoo. com>
To: Makmal-Sains@ yahoogroups. com
Sent: Monday, 29 March 2010 12:23:57
Subject: Re: { Makmal-Sains } Buku Pengurusan Makmal Sains 2010

 
BOLE CALL SAYA 012-6543746 ATAU 03-41423857
Ashaari Maarof


--- On Sat, 27/3/10, Bastuyah Busri <lilysara08@yahoo. com> wrote:

From: Bastuyah Busri <lilysara08@yahoo. com>
Subject: Re: { Makmal-Sains } Buku Pengurusan Makmal Sains 2010
To: Makmal-Sains@ yahoogroups. com
Date: Saturday, 27 March, 2010, 11:37 PM

 
Salam... sesiapa boleh bantu saya untuk dapatkan buku2 berkenaan?.maksud saya siapa yg uruskan penjualannya? Terima kasih..


From: hanaidy <ibah2@yahoo. com>
To: Makmal-Sains@ yahoogroups. com
Sent: Tue, March 9, 2010 11:19:05 AM
Subject: Re: { Makmal-Sains } Buku Pengurusan Makmal Sains 2010

 
Bandar Melaka...

--- On Tue, 3/9/10, nan boy <nan_byze@yahoo. com> wrote:

From: nan boy <nan_byze@yahoo. com>
Subject: Re: { Makmal-Sains } Buku Pengurusan Makmal Sains 2010
To: Makmal-Sains@ yahoogroups. com
Date: Tuesday, March 9, 2010, 8:20 AM

 

poli merlimau ke bandr melaka

From: hanaidy <ibah2@yahoo. com>
To: Makmal-Sains@ yahoogroups. com
Sent: Tuesday, March 9, 2010 8:04:31
Subject: Re: { Makmal-Sains } Buku Pengurusan Makmal Sains 2010

 
Sy dari Politeknik Melaka

--- On Mon, 3/8/10, nan boy <nan_byze@yahoo. com> wrote:

From: nan boy <nan_byze@yahoo. com>
Subject: Re: { Makmal-Sains } Buku Pengurusan Makmal Sains 2010
To: Makmal-Sains@ yahoogroups. com
Date: Monday, March 8, 2010, 2:07 PM

 
hanaidy, awak dri negeri mane ye.bertugas di sekolah mane


From: hanaidy <ibah2@yahoo. com>
To: Makmal-Sains@ yahoogroups. com
Sent: Monday, March 8, 2010 14:05:48
Subject: Re: { Makmal-Sains } Buku Pengurusan Makmal Sains 2010

 
Salam, sy nak tanya bagaimana dan di mana nak dapatkan buku pengurusan makmal sains 2010 ? saya ingin dapatkan sendiri walaupun beli secara tunai....... tolong beritau saya...

--- On Mon, 3/8/10, nan boy <nan_byze@yahoo. com> wrote:

From: nan boy <nan_byze@yahoo. com>
Subject: Re: { Makmal-Sains } Buku Pengurusan Makmal Sains 2010
To: Makmal-Sains@ yahoogroups. com
Date: Monday, March 8, 2010, 12:01 PM

 
saya baru berbincng dgn guru kanan sains dan pengetua..pengetua dah luluskan yahoooooooo. gumbiranya hati. pada 16.03.2010 en ashaari akan ke pasir gudang jadi sya terus ambil di pasir gudng..... pengetua saya telah melluskan pembelian:
 
       1. Buku Penerimaan Awal sebnyak 1 buah
       2. Buku Manual Prosedur Kerja dan Fail Meja 8 buah
       3. Buku rekod perlatan rosak  4 buah
       4. Buku Permohonan Persediaan Makml Sains 4 buah
 
bukan terhad pada ahli KSKM shja, semua boleh beli selagi bertugas di makmal sain seklh


From: abdullah <zulba70@yahoo. com>
To: Makmal-Sains@ yahoogroups. com
Sent: Monday, March 8, 2010 11:43:52
Subject: Re: { Makmal-Sains } Buku Pengurusan Makmal Sains 2010

 
Camna cara saya nak dapatkan buku pengurusan makmal sains 2010 ni, adakah untuk ahli kskm sahaja????? Tolong jelaskan untuk saja...

--- In Makmal-Sains@ yahoogroups. com, Siti Fatimah Jaffar <ct_251181@. ..> wrote:
>
> Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia.
>
> Saya sudah pun mengutarakan masalah ini kepada pengetua. Dia memberitahu sekiranya saya ingin membeli juga buku2 ini saya hanya dibenarkan membeli 1 unit bagi setiap buku. Tentang pembayaran, saya tidak berani untuk memberitahu cc agar menggunakan duit suwa sepertimana yg En. Ashaari maklumkan hari tu. Jadi saya mohon agar pembayaran dibuat apabila peruntukan Jabatan Sains & Matematik telah pun dimasukkan. Bagaimana prosedur untuk memulangkan semula buku2 yang tidak dibeli?
>
>
>
>
> ____________ _________ _________ __
> From: ashaari bin maarof maarof <tok_arai@.. .>
> To: Makmal-Sains@ yahoogroups. com
> Cc: ct_251181@.. .
> Sent: Wednesday, 10 February 2010 1:06:19
> Subject: Re: { Makmal-Sains } Buku Pengurusan Makmal Sains 2010
>
>  
> Sdri ct. memang ada diantara pgetua yg mungkin kurang jelas dgn pentingnya buku-buku ini. Sebenarnya buku2 ini adalah satu dokumen yg proof untuk kita buktikan kpd pihak pgurusan bahawa segala kerja yang kita lakukan. selama ini kita buat kerja org tak nampak..tak ada bukti...so dgn adanya buku ini boleh kita transform kepada  penyediaan SKT tahunan atau apa-apa saja bagi kelangsungan kerjaya PM coz buku2 ini seperti fail Meja/Manual Prosedur Kerja/Buku Persediaan dah dibuat oleh kesatuan secara standard dan terus digunapakai oleh semua staf makmal sains. Sila baca info saya sebelum ini dalm group ini.. Mungkin ianya boleh memberi sedikit kejelasan. Terima kasih
> Ashaari Maarof
> Setiausaha agung
>
> --- On Thu, 4/2/10, ct_251181 <ct_251181@yahoo. com.my> wrote:
>
>
> >From: ct_251181 <ct_251181@yahoo. com.my>
> >Subject: { Makmal-Sains } Buku Pengurusan Makmal Sains 2010
> >To: Makmal-Sains@ yahoogroups. com
> >Date: Thursday, 4 February, 2010, 1:29 AM
> >
> >
> > 
> >adalah masalah dengan pembelian buku pengurusan makmal sains 2010.. pengetua tak luluskan jumlah buku yg dibeli.. apakah tindakan seterusnya yg perlu saya ambil bagi menangani masalah ini?
> >
> >
>
> ____________ _________ _________ __
> Searching for all friends on Yahoo! Messenger?
> You can easily invite your friends from Hotmail, Gmail to Yahoo! Messenger today!
>
>
>
> ____________ _________ _________ _________ _________ _________ _
> Yahoo! Toolbar is now powered with Search Assist.Download it now!
> http://malaysia. toolbar.yahoo. com/
>



Get your new Email address!
Grab the Email name you've always wanted before someone else does!



New Email names for you!
Get the Email name you've always wanted on the new @ymail and @rocketmail.
Hurry before someone else does!

Recent Activity:
    Yahoo! Groups
    Switch to: Text-Only, Daily Digest • Unsubscribe • Terms of Use
    .



    New Email names for you!
    Get the Email name you've always wanted on the new @ymail and @rocketmail.
    Hurry before someone else does!




    Get your preferred Email name!
    Now you can @ymail.com and @rocketmail. com.

    ____________ _________ _________ _________ _________ __
    Anda Ber-Yahoo!?
    Bosan dengan spam? Mel Yahoo! mempunyai perlindungan spam yang paling baik
    http://my.mail. yahoo.com

    __________________________________________________
    Anda Ber-Yahoo!?
    Bosan dengan spam? Mel Yahoo! mempunyai perlindungan spam yang paling baik
    http://my.mail.yahoo.com

    __._,_.___
    Recent Activity:
    MARKETPLACE

    Stay on top of your group activity without leaving the page you're on - Get the Yahoo! Toolbar now.


    Welcome to Mom Connection! Share stories, news and more with moms like you.


    Hobbies & Activities Zone: Find others who share your passions! Explore new interests.

    .

    __,_._,___

    No comments:

    Post a Comment

    Post a Comment